Mit tegyél, hogy végre nagyobb felelősséget vállaljanak a beosztottaid?

Cégvezetőként sok baj forrása a munkatársak alacsony felelősségi szintje. Amint rákérdezel valamire, azonnal magyarázkodást és igazolásokat kapsz:

  • Az nem úgy történt.
  • Én nem tudom.
  • Nem is voltam ott.
  • Már eleve olyan koszos volt.
  • Ez már gyárilag sem működött.
  • Azért történt, mert….
  • Igen, de…

Neked is eleged van a magyarázkodásból?

Ez sajnos nem a Te hibád, hogy így viselkedik a legtöbb ember. Sajnos már gyerek korban megtanítják nekünk, hogy a felelősség rossz, mert a hibáztatással egyenértékű.

Gyakran hallottuk a tanároktól, szüleinktől: Te vagy a hibás! Ezt te tetted!

Nem csoda, hogy az emberek többségének elment a kedve attól, hogy bármiért is felelősséget merjen vállalni.

Az alacsony felelősségvállalás egy vállalkozásban, ahol több ember dolgozik egy cél, egy küldetés elérésén óriási hátráltató erő. Ahol senki nem vállal felelősséget a munkájáért a tetteiért, ott a vezetőnek rengeteg dolga akad, hogy rendet teremtsen és eredményes évet zárjon.

Ahol nincs felelősség, ott nincs produktív munka és azt veszi észre a vezető, hogy az árbevétel lefelé zuhan, rengeteg a probléma, amit kezelnie kell, az emberek pedig folyton fizetésért keseregnek, vagy elmennek.

Valóban lehet emelni a felelősségi szintet?

Szerencsére a felelősségvállalás is hozzáállás kérdése, mint, mondjuk a pozitív gondolkodás és ez is fejleszthető és javítható.

Az első és legfontosabb tudnivaló az az, hogy az emberek, azért nem szeretnek felelősséget vállalni, mert korábban olyan dolgokat kényszerítettek rájuk, amiket nem akartak.

Ezért a felelősségtudat is egy belülről jövő dolog, nem lehet kikényszeríteni. Ez mentális világ, itt erővel ráerőltetéssel nem lehet eredményt elérni.

Egy személy szívesen vállal felelősséget, amint úgy érzi, hogy ez szabad akaratából történik és nem rákényszerítéssel.

A felelősség szónak valójában csak egyik jelentése az, ami a hibáztatással egyenértékű. Egy cégben egészen más jelentését használjuk:

“Az a terület, amellyel a szóban forgó személynek vagy csoportnak dolga van; amihez köze van, mert ott egy jónak tekintett változást (eredményt) kell elérnie.”

7 trükk, ami megnöveli a munkatársak felelősségi szintjét:

  1. Tisztázd le velük, hogy a felelősség nem egyenértékű a hibáztatással, sokkal inkább hasonlít a gondoskodás vagy törödés szavakhoz.
  2. Mondass velük példákat a gondoskodás és a törödés szavakra. Egy munka, egy feladat, ugyanezt a gondoskodást igényli.
  3. Beszélj nekik a cég céljáról, hogy mi az értelme ennek a vállalkozásnak. Például a Google küldetése: “a Google küldetése a világ összes információjának rendezése, univerzálisan elérhetővé és hasznosíthatóvá tétele”. A munkatársak ezt tudják, egyetértenek vele, és szívesen együttműködnek ennek a megvalósításában. Érd el, hogy a Te munkatársaid is elfogadják a cég céljait és akarják kivenni a részüket a megvalósulásában.
  4. Beszélj nekik arról, hogy a cél megvalósításához a csoport együttműködésére van szükség. Az együttműködés pedig nem jöhet létre felelősség vállalás nélkül. Ugyanis az együttműködés azt jelenti, hogy egy közös cél elérése érdekében egy csoport tagjai együttesen tevékenykednek, kölcsönös támogatással, magas felelősségvállalással egy közös erkölcsi értékrend alapján.
  5. Egy csoport csak akkor lehet sikeres, hogy ha a munkatársak felelősséget vállalnak a saját munkájukért és erre figyelmeztetik a csoport többi tagjait is. Valójában egy csapat eredményessége abban nyilvánul meg, hogy mennyire képesek egymást belülről segíteni, inspirálni és betartatni az erkölcsi szabályokat.
  6. Terjeszd el, hogy aki hibázik és bevallja az nem kap büntetést. Sose büntess, csak korrekciózz! Ez azt jelenti, hogy ki kell javítani a hibát, jóvá kell tenni valamivel a kárt, de nincs pénz levonás, nincs ordibálás, nincs büntetés. Viszont, aki hibázott és nem vallotta be, mikor ez kiderül neki már jár büntetés. (Valójában itt is csak korrekciózz!)
  7. Vezesd be, hogy, aki azzal kezdi a mondatait, hogy “Igen, de…” vagy “Ez, azért van, mert…” fizessen 1000Ft-ot a közös kasszába. A pénzt pedig közös programokra fordítsd: fagyizás, sörözés, piknik, mozi stb.

+1 ráadás pont: Nem számít: “hogy azért volt, mert….” Mindent meg lehet magyarázni. Ebben nagyon találékonyak vagyunk, hogy igazoljuk a hibáinkat. Nem számít. Igen, vagy Nem. Ez az, ami fontos és az, hogy ezután mit teszünk. Hogyan javítjuk ki? Ezt a fajta hozzáállást kell elérnünk a beosztottainknál. Mielőtt belefognánk, kezdjük magunkkal.

Így legyél követendő, elismerésre méltó vezető!

Hányszor igazoltad  magadnak, vagy mondtad másnak, hogy “Igen, de….”

Ezt felejtsd el, ez nem visz előre! Nem az számít, hogy mit tettél rosszul. Ismerd el és lépj tovább, hogyan tudod kijavítani, jobbá tenni a dolgokat. Erre koncentrálj!

Tudj meg többet, hogy még mivel motiválhatnád a munkatársaidat!

Őszinte törődéssel,

Loksa Ágnes