5 szempont, amiket ne hagyj figyelmen kívül

Korábban teljesen rendben volt, hogy egy uralkodónak, királynak voltak tanácsadói. Gondoljunk csak Machiavelli-re, akinek még a Mediciek is kikérték a véleményét állam-, és külügyekben. Vagy Sir William Marshall-ra, aki az egyik leghíresebb és legsokoldalúbb katona és egyben állami tanácsadó volt a középkori Angliában. Hosszú élete során négy angol királyt is szolgált. Nagy Sándor, a hódítónak pedig nem más, mint Arisztotelész volt a tanítója.

Valóban egyedül kell szembe szállnod a megoldhatatlan problémákkal?

Bölcs gondolkodásra vall, ha egy cégvezető szakmai kérdésekben kikéri egy éles eszű, tapasztalt szakember segítségét. Nincs ez másképp a cégvezetésben sem. Ez is egy nagy felelőséggel járó szakma, mint az uralkodás, ezért igencsak helyén való, hogy ha az eredményesség elérése érdekében képzett tanácsadókhoz fordulunk.

Szerencsére egy vezetőnek nem kell ehhez már külföldre utaznia, hiszen Magyarországon is ezernyi nagy tudású vezetői tanácsadóval vagy trénerrel találkozhatunk. Ez a dömping viszont nagy fejtörést tud okozni, hogy vajon számunkra melyik a legmegfelelőbb?

Vannak különböző szempontok, amikre mindenképpen fontos odafigyelnünk, amikor tanácsadót választunk magunk mellé.

5 csapda, amit érdemes elkerülnöd:

  1. Ez egy nagyon is bizalmi szakma, hiszen a vezető megosztja a céges ügyeket a tanácsadójával. Ezért a legjobb, ha ajánlás útján választunk, vagy legalábbis vizsgáljuk meg az elért referenciákat. Mielőtt választanánk érdemes egy díjmentes tanácsadást kérni a konzultánstól, hogy megbizonyosodjunk arról valóban ő az, aki megfelelő a számunkra. Az a tanácsadó, aki olyan termékeket erőltet ránk, amit nem szeretnénk, vagy nem érezzük szükségét, valójában nem nekünk akar segíteni.
  2. Bizonyosodjunk meg a szakmai hozzáértéséről. Hány évig képződött és a gyakorlatban hol alkalmazta a tanultakat? Egy olyan tanácsadóval, aki még életében nem vezettet céget, nem sokra megyünk. Nem ismeri a buktatókat, amiken elhasalhat egy vezető, amikor változást próbál kieszközölni a vállalkozásában.
  3. Leterheli a cégvezetőt rengeteg információval, amiknek a gyakorlati alkalmazásában effektíve nem segít. Ráadásul egyszerre több változást sürget, anélkül, hogy megbizonyosodna arról, hogy ezek közül már akár egy is eredményesen működésben volna. Ezzel az erőltetéssel teljesen összeomlaszthatja a cégvezetőt, aki ez által nem tud figyelni az eddigi munkájára és így veszélybe kerülhet a vállalkozás működése.
  4. A kidolgozott változtatások eredményes alkalmazásához a munkatársak egyetértését is meg kell szereznünk. Ezt nem minden esetben tudja a vezető egymaga elérni. Ezért érdemes olyan konzultánst választani, aki belső képzéseket is tud tartani. Van mögötte már legalább 100 előadás, amit sikeresen megtartott. Egy olyan konzultáns, aki elhatárolódik a munkatársaktól túlterheltté teszi a vezetőt és ellenségeskedést szülhet a beosztottak körében.
  5. Végül a legfőbb szempont az eredményesség. Ha a konzultáció eredménye az, hogy a számok lefelé mennek, akkor nincs tovább miről beszélnünk. Egy jó tanácsadó képes megfordítani a lefelé eső eredményeket, fellendíteni a stagnálókat és megtartani az emelkedést. Ahol a jó eredmények visszaesnek egy konzultáns hatására, ott valami nagyon nincs rendben. Egy igazi tanácsadó nem csak, hogy kitermeli az árát, de még többlet eredményt is okoz.

 

Válassz körültekintően!

Kívánom, hogy irányítsd megértéssel, bölcsességgel és szeretettel a vállalkozásodat a fellendülés és a hosszútávú fenntarthatóság felé a számodra legmegfelelőbb konzultáns segítségével.

Ha bármilyen kérdésed lenne kérd díjmentes konzultációmat!

 

Őszinte törődéssel,

 

Loksa Ágnes