Ismerd meg a vezetés fortélyait!

A december 6-ai ajándékosztó Mikulás vagy más néven Télapó régi hagyományokra és különböző kultúrák vallásaira épül. Magyarországon is régi szokás, hogy ezen a napon a Télapó meglátogatja a gyerekeket és a cselekedeteik szerint ajándékot vagy virgácsot oszt nekik.

Cégvezetőként rád hárul a cégben az a feladat, hogy a munkatársakat a munkájuk alapján elbíráld, hogy megjutalmazod vagy elmarasztalod őket.

Ajándékot vagy virgácsot osszunk inkább?

Mint, ahogy a gyerekek a felnőttek is jobban örülnek a dicséretnek, mint a szidalmazásnak. Viszont sok vezető gondolja úgy, hogy “ha megdicsérem őket a fejemre nőnek”.

Az pedig nem jó, mert elszemtelenednek: Késnek, nem tartják be a határidőket, ellent mondanak, visszabeszélnek vagy egyszerűen csak húzzák a szájukat a nem tetszésüket kifejezve.

Valóban lehet egy vezető egyszerre kedves és szigorú is?

Íme néhány trükk, amit érdemes megszívlelni:

  1. Mivel az emberek a dicséretre még inkább ki vannak éhezve, ezért jobban megtesznek dolgokat csak azért, hogy elismerést kapjanak. Ezt egy vezetőnek érdemes kihasználnia és észrevennie a jó teljesítést. Dicsérjük meg a jó munkát. Jutalmazzuk apró ajándékokkal őket kivételes alkalmakkor, mint például a Mikulás. A legszebb ajándék az, ami személyre szabott. Vezetőként gyűjtsük össze a beosztottak jó tulajdonságait, elért eredményeit és egy személyre szóló köszönő levélben ezeket hangsúlyozzuk ki. A levél mellé járhat egy kis mikulás csokoládé vagy egyéb apróság.
  2. Amikor valaki nem jól teljesít, hibázik, késik a határidőkkel stb, akkor sem érdemes azonnal “virgácsot” ragadnunk. Üljünk le a személlyel és vezessük rá, hogy megjavuljon. Ehhez ajánlott az alábbi pontokat figyelembe vennünk:
    • Először méltányoljuk a munkáját és a hozzáadott értékeket.
    • Biztosítsuk arról, hogy bízunk a képességeiben, miszerint ő hibátlanul is meg tudja oldani ezt a feladatot.
    • Kérdezzük meg tőle, hogy van-e valami akadálya annak, hogy ez nem teljesül. Általában, ilyenkor az emberek elszégyellik magukat és nem látnak semmi okot arra, hogy ne végezzék jól a munkájukat. Ha mégis talál valamilyen kifogást, akkor beszéltessük róla, hallgassuk meg. Értsük meg a problémáját, hogy ez nehézséget okoz neki és ne akarjunk véleményt mondani róla, csak hallgassuk meg. Elképzelhető, hogy már ahogy a problémáról beszél, rögtön előjön a megoldás is a számára. Ha ez nem fordul elő, akkor kérdezzük még: “Mi aggasztja még ezzel kapcsolatban?” Hagyjuk, hogy kibeszélje magából a bajait, bánatát. Ha a beszélgetés alatt még sem sikerült megoldást találni, nem hangzott el az, hogy “ezentúl igyekszem megváltozni stb.” akkor kérdezzünk rá: “Mi a véleményed, hogyan lehetne ezen javítani?” Ezt addig folytassuk, amíg nem mondja ki maga a javulási szándékát.
    • Ne tévesszük össze a panaszkodókat az olyan személlyel, aki az őrök elégedetlenkedő. Neki senki és semmi sem tud a kedvében járni, mindennel és mindenkivel baja van és soha nem látja be, hogy először magában kellene keresnie a hibát. Mindig mindenért megsértődik és kritizál. Az ilyen típustól, – ha nem sikerül rávennünk, hogy elinduljon a javulás útján – válljunk meg mielőbb.
  1. Ne féljünk, attól, hogy egy vezető kedves és meghallgatja a beosztottait, semmivel sem lesz kevesebb a munkatársak szemében, mint az, aki folyton lekiabálja a fejüket és csak a hibákat veszi észre. Mi tagadás, pont ezt az utóbbi típust szokták kibeszélni a háta mögött és megvetni, annak ellenére, hogy rettegnek tőle. Egy olyan vezetőt,  – aki kedveli a beosztottait,  dicséri és biztatja őket, viszont következetesen betartatja a szabályokat és célokat ad nekik – tisztelnek és hosszú távon követnek az emberei.

Egy nagyszerű uralkodó fogalmazta meg ezt kifejezően:

“Könnyű félelemmel uralkodni, de egy kiváló vezetőre van szükség, hogy valaki szeretettel uralkodhasson.”

Mohamed sejk, Dubai uralkodója

Érdemes hallgatnunk rá, hiszen több, mint 10 éve kormányozza és virágoztatja fel Dubait.

Ha tetszett, kövess a Facebook-on is!

Őszinte törődéssel,

Loksa Ágnes