Ezzel a trükkel növelheted a hatékonyságot és még a hangulat is javulni fog!

Cégvezetőként téged is érint, ami sok ügyfelemnél mostanában aktuális probléma, hogy a régebbi munkatársakat lekörözik az ifjú titánok, ami belső konfliktusokhoz vezethet?

Orbitális gondokat tud okozni egy cégen belül, amikor a munkatársak különböző személyiség típussal, rátermettséggel és energiával vannak megáldva. Ezenkívül még érzékelhetőek a generációs különbségekben megnyilvánuló főbb tulajdonságok is.

Megférnek egymás mellett a különböző személyiség típusok?

Egy pályakezdő még minden áron bizonyítani akar, ezért mindent elvállal, nehogy lemaradjon. Ez gyakran okoz gyors, viszont hanyag munkát. Míg egy tapasztaltabb szakmabeli már óvatosabb, hiszen ifjú korában ő is sok hibát vétett. Emiatt ő viszont túl lassúnak és körülményesnek tűnik a fiatalok szemében, nem is beszélve a határidők elcsúszásáról.

A vezető ezt látva gyakran ad kevesebb munkát neki, hogy a határidőkkel ne legyen gond, ami viszont a fiatalok szemében vet rossz fényt. Hiszen ők ugyanannyi idő alatt több munkát végeznek el, ráadásul kevesebb pénzért, mivel a régebbi “bútor darabnak” jár az ezzel járó magasabb fizetés.

Ezek és hasonló személyiség típusok közötti különbségekből eredő problémák megannyi esetben okoznak fejfáját egy vezetőnek.

Hogyan javíthatsz a munkatársak eredményén?

Egy igazán profi főnök felismeri a jellegekből fakadó lehetőségeket és a megfelelőt a megfelelő posztra juttatva jobb eredményt érhet el, mint korábban.

Íme egy példa:

A Találjunkkiegyet Kft.-ben dolgozott egy tapasztalt szakmabeli, aki nagyon jól végezte a dolgát. Megfontoltan és aprólékosan. A cég növekedése miatt új emberekre volt szükség. Ezért a vezető fiatal pályakezdőket alkalmazott, akik a lelkesedésükkel és a gyorsaságukkal azonnal lealázták a régebbi munkatársat, aki emiatt nagyon rosszul érezte magát. Az “öreg” kolléga érthetően nem szerette a fiatalokat és nem is volt velük együttműködő. Önbizalmát veszítve egyedül dolgozott lassan és precízen. A fiatalok ugyan gyorsak voltak, de sokat hibáztak, ami sajnos az egymás ellenőrzésekor sem derült ki, mivel mindannyian hasonló hibákat vétettek.

A vezetőnek szembesülnie kellett azzal, hogy van 10 embere, ami valójában csak 9 és fél, mivel a régebbi munkatárs csak fele annyit tudott határidőre bevállalni, mint a többiek. De voltaképpen a többiek hibáinak korrekciózása miatt nyugodtan mondhatjuk, hogy csak 9 embere volt, vagy még kevesebb.

Létezik jó megoldás?

Ismerve a különböző személyiség típusokban rejlő lehetőségeket az alábbi döntést hozta meg, amit minden munkatárs előtt kihirdetett:

Az öreg kollégától elvette a munkát, – mivel, amúgy sem volt hatékony-, és megtette a többiek vezetőjévé rábízva az ellenőrzést. Ezentúl ő végezte az összes kontrollt az ő precíz és aprólékos módján. A fiatalok eleinte zúgolódtak, mivel nem értették, hogy miért lett pont a leglassabb a vezetőjük.

Az “öreg” motoros is ódzkodott kezdetben a feladattól, mert sokkal nagyobb felelősség hárult rá és nem volt meg az önbizalma hozzá.

A vezető biztosította róla, hogy ő a legalkalmasabb erre a feladatra. Míg a fiatalokat lecsendesítette és megnyugtatta, miszerint ez fel fogja őket is gyorsítani, mert nem egymásnak ellenőriznek, hanem amint készek átadják az újonnan kinevezett vezetőjüknek kontrollra és máris foghatnak hozzá az új munkájukhoz.

Hamarosan a kedélyek megnyugodtak, mindenki fantasztikusan teljesített. Az “öreg” kolléga elfogadta, hogy vezető lett, megnövekedett az önbizalma és lelkiismeretesen ellenőrizte a többiek munkáját. A fiatalok szárnyalhattak, mert nem korlátozta őket egy mogorva személy. Ráadásul az idősebb kolléga szárnyai alatt jobban beletanultak a szakma trükkjeibe, így egyre kevesebb hibát vétettek.

Ez a 10 ember most már valóban 10 munkaerőnek felelt meg. A vezető elégedett volt a teljesítménnyel. Nőtt a hatékonyság és csökkent a hiba százalék.

Mi a titok?

Egy igazán mester vezető felismeri a személyiség típusokban rejlő lehetőségeket és a megfelelő személyt a megfelelő posztra helyezi.

Egy lassú, precíz, aprólékosan dolgozó munkatárs tökéletes az ellenőrzés szerepére. Míg egy gyors, kreatív típusnak égnek állna a haja egy mélyreható kivizsgálástól, ha neki kellene elvégeznie, mert felesleges időpocsékolásnak gondolja.

Egy extrovertált, ámde szerfelett szétszórt személyt ne tegyünk meg vezetőnek, mert nem fogja tudni egyben tartani a csapatot és széthúzások lesznek.

Míg például egy kicsit basáskodó, ámde roppant rátermett és ésszerűen gondolkodó típus alkalmas lehet erre a feladatra.

Egyszóval használd ki a munkatársakban rejlő lehetőségeket és engedd, hogy kiteljesedjenek a képességeik. Nagyon meg fogják hálálni.

Ha tetszett töltsd le ingyenes tanulmányomat a Varázslatos vezetői kommunikációról.

Őszinte törődéssel,

Loksa Ágnes