Cégvezetőként már te is belefáradtál abba, hogy lusta, nemtörődöm beosztottak helyett dolgozz. Ahogy szoktad magadban mondani: “Hiányzik belőlük a tulajdonosi szemlélet.”

Nem úgy állnak a munkához, mint, ahogy Te szeretnéd. Ráadásul még a leglelkesebbek is leeresztenek egy idő után.

Miként tudsz változtatni a kollégáid hozzáállásán?

Szeretnék elmesélni egy történetet, ami segít megérteni a motiváció működését:

Évente összegyűlnek az oroszlánidomárok és számot vetnek arról, hogy az elmúlt évben milyen eredményeket értek el és hány idomár esett az oroszlánok áldozatául. A gyűlésen részt vesz egy újságíró is és megkérdezi, hogy mi a statisztikai eredmény:

-Tudja, – oktatja a főidomár az újságírót – két fajta idomár van. Az egyik, amelyik korbáccsal idomít, a másik, amelyik cukorral. Amelyik korbáccsal idomít az a hatékonyabb, viszont a cukorral idomítók közül sokkal kevesebbet esznek meg az oroszlánok.

Szeretnéd, hogy ha munkatársaid önállóbbak, talpraesettebbek és motiváltabbak lennének?

De már talán azzal is megelégednél, ha több munkát bízhatnál rájuk, anélkül, hogy elrontanák. A jó hír az, hogy valószínűleg most is sok ilyen beosztott áll a rendelkezésedre. Akkor miért nem eléggé hatékonyak? Mi történt velük?

5 végzetes hiba, ami csökkenti a munkatársak motivációját!

  1. Ne csak a hibákat vedd észre! Egy ember hajlandó megtenni minden tőle telhetőt, és meg is teszi, amíg le nem szidják miatta. Dicsérd és ismerd el a jó munkát is. Ha mindig csak a negatív dolgokra fókuszálsz és azokat emlegeted, de mellette nem veszed észre azt, amit jól csinált, akkor nagyon gyorsan kedvtelen lesz vagy egyszerűen feláll és elmegy a cégtől.
  2. Ne gyűjts fekete pontokat egy személy ellen, mielőtt beszélnél vele! Ne várd meg, amíg felgyűlnek a hibák és egy szuszra leordítod a fejét. Mindig említsd meg a nem tetszésedet. Persze ezt segítőkészen tedd, ne hibáztatóan és segíts neki jobbá válni. A hibák felhozásnak a célja, hogy még jobbá váljunk. Azzal, hogy átveszed vele, mi az, amiben nagyon jó és mi az, amiben még tudna javítani.
  3. Ha egy beosztott kijavított egy hibát, akkor azt többet ne hánytorgasd fel neki! Engedd, hogy tiszta lappal induljon. Ha már egy hibáját megbeszéltétek és látod a javulást rajta, akkor ne emlegesd neki többet fel azokat. Ha mindig lehúzod a régi hibái miatt, akkor el fog menni a kedve a munkától. Azt nézd, hogy mennyit javult, ne azt, hogy milyen rosszul csinálta régebben.
  4. Ne kérj olyat számon, amit korábban sosem mondtál el. A legjobb, ha leírod a céges szabályokat és átolvastatod velük. Nem tudsz eredményt elérni, ha korábban nem lettek letisztázva a helyi szokások. Mi az, amit a munkatársnak mindenképpen meg kell tennie? Mi az, amit jó, ha megtesz és mik azok, amiket sosem szabad megtennie? Ezek az útmutatások a helyes irányba terelgetik a beosztottakat. Mindig tartasd be a szabályokat, beleértve magadat is!
  5. Védd meg a csoportodat a  túlságosan is negatív beállítottságú személyektől, akik mindig mindent és mindenkit csak kritizálnak maga körül.  Ezzel a hozzáállással elveszik a többiek kedvét a munkától. Senki sem szeret olyan munkakörnyezetben dolgozni, ahová gyomorgörccsel kell bemennie és attól rettegnie, hogy ma éppen miért fogják kritizálni. Hidd el, hogy amint eltávolítottad ezt a személyt, a többi munkavállaló hirtelen megkönnyebbül, szárnyakat kap és még a légkör is jobb lesz.

Miért ne élvezhetnéd végre a megérdemelt pihenést egy homokos tengerparton?

Tudj meg többet, hogy miként motiválhatnád a munkatársaidat a következő díjmentes előadásomon: “Hogyan használd a motiválás eszközeit?” és adj több munkát a beosztottaidnak, hogy végre több időd legyen!

Őszinte törődéssel,

Loksa Ágnes