Cégvezetőként gyakran okoz gondot, hogy a munkatársak között nézeteltérések vannak.

Egymásra mutogatnak, hibáztatnak és megy a sértődés, a neheztelés. Ezek a konfliktusok felemésztik a vezető idegeit.

Szeretné nyugodton végezni a munkáját, erre ezt kell hallgatnia:

  • hogy “A” munkatárs direkt elhalászta előlem az ügyfelemet,
  • “B” kolléga nem szólt időben egy fontos információról,
  • “C” raktáros kiabált az ügyfelemmel, aki most megsértődött,
  • “D” előkészítő szándékosan későn adta le az anyagot, hogy már ne legyen kész időben az én munkám,
  • A lányok mindig összesúgnak a hátam mögött és kinevetnek…..

Ilyen és hasonló ügyekben kell egy vezetőnek igazságos döntéseket hoznia, amikor amúgy is hadi lábon áll a szabad idejével.

Téged is bosszant ez?

Sajnos a konfliktus kezelés nem könnyű, viszont mint, minden más ennek is vannak szabályai, amire érdemes odafigyelni és trükkök, amiket lehet alkalmazni.

Legelőször is azt kell megtudni, hogy, aki a panaszokat mondja mennyire jó munkaerő és milyen kézzel fogható eredményei vannak a csoport és a cég céljainak megvalósításában.

Ugyanis, azok az emberek, akik nem igazán teljesítenek jól, hajlamosak besározni a náluk jobban teljesítő munkatársakat. Ezért egy vezetőnek mindig ki kell vizsgálnia, hogy ki mennyire megbízható és mindig meg kell hallgatnia mindkét felet.

Ha a vezető tudja, hogy a kritikus munkatárs nem éppen becsületes, viszont, akit szíd az a legjobban dolgozó kolléga, akkor egyszerűen el tudja simítani az egészet a tényekkel. Például így:

“Értem, amit mondasz. “A” munkatárs eredményei a múlt hónapban is kiemelkedőek voltak. Ahelyett, hogy azt figyelnéd, hogy mit csinál rosszul, inkább azt néznéd, hogy mi az, amit jól csinál és tanulnál tőle. Ha neked is, olyan jó lesz a munkád, akkor beszélhetünk a problémáidról is.”

Konkrét megoldás egy konfliktusra

Ha kiderül, hogy két becsületes kolléga között van nézeteltérés, akkor az alábbiakat teheti egy vezető:

Behívatja magához mindkét felet és megkéri őket, hogy a saját szempontjukból meséljék el a történetet mindketten. Például:

Béla véleménye: Kovács ügyfelet már 2 hónapja hívogatom és elég jó kapcsolatot alakítottam ki vele. A múlt héten lebetegedtem és akkor Géza elment hozzá és megkötötte vele az üzletet, amit én már előkészítettem. Ezért neki jár majd a jutalék, pedig én puhítottam meg. Ez igazságtalanság!

Géza véleménye: Kovács ügyfél nehéz eset és láttam, hogy Béla nem jut vele egyről-a kettőre. Már 2 hónapja próbálkozik nála és semmi eredmény. Tudtam, hogy az ilyen ügyfelet mindig forrón kell tartani különben elmegy máshová, ezért, amikor Béla lebetegedett én gyorsan helyettesíteni kezdtem, hogy nehogy elveszítsük. Arról már nem tehetek, hogy olyan jól sikerült a tárgyalás, hogy azonnal megkötötte a szerződést. Nem utasíthattam el, hiszen ez rengeteg pénz a cégnek. Mivel én kötöttem meg az üzletet, ezért nekem jár a jutalék.

Vezető: Mindkettőtök véleményét meghallgattam és megértem, hogy ezeket gondoljátok. – ezútán Bélához fordul: – Mi a véleményed arról, hogy Géza ügyesen lezárta az ügyfelet és kötött vele egy szuper üzletet, ami a cég eredményét növeli? Szerinted ez jó a cégnek?

Béla: Igen, persze, hiszen nagy megrendelés lett belőle, de én…

Vezető közbe szól: Most csak a kérdésre válaszolj kérlek. Rendben van az neked, hogy Géza jó üzletkötő?

Béla: Igen, az igaz.

Vezető: Géza ügyesen lezárta Kovács ügyfelet, igaz?

Béla: Igaz.

Vezető: Jól van. – Most Gézához fordul.

  • Géza, azt el tudod fogadni, hogy Béla sok időt és energiát beletett abba, hogy megpuhítsa Kovács ügyfelet?
  • Géza: Igen, persze, de én voltam az….

Vezető közbe szól: Kérlek, hogy most csak a kérdésre válaszolj, rendben?

Géza: Oké.

Vezető: Szóval, azzal egyet tudsz érteni, hogy Béla jól előkészítette a terepet?

Géza: Igen, azzal igen.

Vezető: Rendben. Azzal egyet tudtok érteni, hogy ez egy nagyon jó csapat munka volt, amiért mindkettőtöknek dicséret jár? Béla előkészítette a terepet, Géza pedig ügyesen megkötötte a szerződést?

Béla és Géza morogva, de egyetértenek ezzel.

Vezető: Összegezve, Béla nagyon jó munkát végzett azzal, hogy megpuhította Kovács ügyfelet, így Gézának már könnyű dolga volt. Viszont Géza jól felismerte a helyzetet, hogy nem hagyta kihűlni ezt a jó lehetőséget és beugrott Béla helyett, aki a betegsége miatt ezt elszalasztotta volna. Ez rendben van így nektek, hogy ez történt?

Béla és Géza is kénytelen igazat adni a vezetőnek.

Vezető folytatja:

Akkor mit szólnátok hozzá, ha ezt a jutalékot felesben kapnátok, hiszen csapatmunka volt. Mindketten odatettétek magatokat.

2. verzió: Béla és Géza nem lelkendezve, de elfogadja a feles megoldást. Akkor megoldódott a probléma. Kezet ráznak és legközelebb a vezető mindkettőjüket megdicséri a többiek előtt, hogy milyen jól együtt dolgoztak és ez egy igazi csapatjáték volt, ami jelentős árbevételt eredményezett a cégnek.

2. verzió: Béla és Géza nem hajlandó elfogadni ezt a feltételt, akkor a vezetői így szól:

Ha ezt nem fogadjátok el, akkor a jutalékotokat jótékonysági célra fogjuk felajánlani. Támogatjuk vele az egyik helyi kórházat/óvodát, bölcsődét/művelődési házat, bármit és mindkettőtök nevét megemlítem benne, hogy ti segítettétek jobbá tenni a környezetet. Mit választotok?

Bármit is választanak az egy jó döntés lesz.

Összefoglalva a megoldás:

A vezetőnek apránként adagolva kell a két eltérő véleményt közös nevezőre hoznia és nem szabad engednie, hogy belovalják magukat a saját nézőpontjukba.

U.i. Azt még érdemes megjegyeznem, hogy ha két ésszerűen gondolkodó személyt semmilyen módon nem lehet kibékíteni, akkor gyanítani lehet, hogy van a háttérben egy harmadik, amelyik buzdítja az egyiket vagy mindkettőt egymás ellen.

Remélem, hogy ezzel a levéllel segítettem a nézeteltérések elsimításában.

Ha szeretnél hasonló tanácsokat kapni tőlem, akkor kövess a Facebook-on is!

Őszinte törődéssel,