4 fontos szabály a pénzről, melyeket feltétlenül tudnod kell

Cégvezetőként bizonyára sok gondot okoz, hogy miként élvezd azt a pénzt, amit a vállalkozásod adna neked.

Amikor létrehoztad ezt a céget, csak biztosabb és jobb megélhetést szerettél volna biztosítani magadnak és a családodnak.

Hogyan legyen pénzügyileg stabil a vállalkozásod?

Azóta ez a vállalkozás csak egyre több és több pénzt követelt. Arra még nem is tudtál gondolni, hogy pénzt vegyél ki, hiszen a folyamatos növekedés arra kényszerít, hogy továbbra is visszaforgasd a nyereséget. Ráadásul egy-egy jobb hónap alkalmával még neked kellett pénzt beinvesztálnod, hogy a megnövekedett ÁFA-t ki tudd fizetni.

Van úgy, hogy néha azt kívánod bárcsak ne kezdtél volna bele ebbe a vállalkozásba. Nem lenne ennyi probléma és baj.

Nagyobb profitot akarsz?

Nem kell, hogy elkeseredj a pillanatnyi nehézségeken, hiszen vannak, olyan vállalkozások, amik szinte nulláról, vagy kölcsön pénzből építettek fel birodalmakat. Lásd Walt Disney. Tudtad róla, hogy a főnöke kölcsön felvevő gépével kísérletezett a szabadidejében, hogy valami újat alkothasson?

Rengeteg vállalkozás megy ma csődbe Magyarországon azért, mert az emberek nem tudják, hogy hogyan kellene a pénzzel megfelelően bánni és nem ismerik a pénz törvényeit.

Első szabály:

A pénzt először meg kell keresni, mielőtt eldöntenéd, hogy mire költöd és utána költheted csak el.

A megkeresett pénz azt jelenti, hogy beérkezett a számládra. Nem pedig azt, hogy kiállítottál róla egy számlát. Számla papírokból nem tudsz tollat, papírt, üzemanyagot venni és az ÁFA-t sem fizetheted be.

Második szabály:

Működési költséget ne finanszírozz hitelből. Új termék bevezetését, új vállalkozás beindítását lehet. Ha nem tudod kitermelni a működésedhez szükséges pénzt, akkor sürgősen kezdj valami másba, vagy változtass valamit, de semmiképpen se vegyél fel hitelt.

Harmadik szabály:

Ha pang az üzlet és csökken a bevétel, akkor ne vonj el pénzt a marketingtől és a PR-tól (PR=Public Relations=Közönség kapcsolatok). Ha nincs marketing, és értékesítés, akkor csak rosszabb lesz a helyzet. Ez kész öngyilkosság. Jelenleg egy kőkemény PR világban élünk. Aki nem tudja megmutatni, hogy mennyire jó és nem hiteti el a célközönséggel, hogy mennyire nagy szükség van az ő termékére, az a személy, vagy cég elveszett. Ha nagyon rosszul áll a szénád, akkor ezeket a költségeket finanszírozhatod kölcsönből, mert ezek bevételt hoznak.

Negyedik szabály:

Ha szeretnél év végén osztalékot kivenni, akkor a tervezett költségekbe kalkuláld bele a magad részére kivenni kívánt mennyiséget. Ha ezt nem teszed meg, akkor sosem lesz erre pénzed. Mindig a kiadás határozza meg a bevételt. Ha tudod, hogy mi az pénz, amit meg kell termelned, akkor úgy alakítod a bevételedet, hogy az meg is valósuljon.

Azok a vállalkozások kerülnek bajba, akik megszegik ezeket a szabályokat és utána csodálkoznak, hogy csődeljárást indítanak ellenük.

Ha szeretnél többet megtudni, hogy a fentieket hogyan valósíthatnád meg, kérd díjmentes tanácsadásomat!

Őszinte törődéssel,

Loksa Ágnes