Végre egy eredményes csapatépítő

Óbudai cégvezetőként Neked is okozott már fejfájást, hogy a csapatodat eggyé kovácsold?

Néha az az érzésed, mintha egymás ellen dolgoznának a munkatársaid, sőt, van, amikor ellened.

Gyakran gondolod azt, hogy sokkal több lenne az embereidben, ha motiváltabbak, önállóbban lennének és nem kellene állandóan könyörögnöd, hogy megtegyenek kézen fekvő dolgokat.

Hogyan változtass a munkatársak hozzáállásán?

Ha körülnézel a nagy világban, akkor látsz jól működő cégeket, ahol a munkatársak támogatják egymást és hajlandóak áldozatokat hozni a cégért és felelősséget vállalni egymásért.

Ezek a vállalkozások szuper gyorsasággal érnek el kiváló eredményeket.

Valóban össze tudod kovácsolni a csoportot?

Örülnél, ha a Te munkatársaid csak fele annyira lennének jók.

Nem kell beérned kevesebbel. Miért ne lehetne neked egy termelékeny, etikus, egymás támogató csoportod?

  1. A közös célok. Mindig határozz meg elérendő nagyszabású célokat, melyeket kisebb célokra bontasz le. Ezeket a célokat havi  vagy akár heti célkitűzésekben határozd meg. Például egy pékség az alábbi célokat tűzhetné ki: Nagy cél: 2020-ra 10 pékséget nyitni országszerte. Kisebb cél: 2018-ban 3 pékséget nyitni. Árbevétel 2017-ben: 200 millió. Havonta: 16 millió. Hetente: 4 millió. Ezt tovább bonthatja a termelési célkitűzésekre: X kg kenyér, Y kg sós péksütemény, Z kg édes péksütemény megsütése.

Meg kell szerezned a beosztottak 100%-os támogatását a célokhoz, tervekhez.

  • Jó kommunikációval
  • Információval
  • Rávezetéssel: (Nézzük meg, hogy mi fog történni, ha nem csináljuk meg, amit kértem!)

Miután megkaptad az egyetértésüket, határozd meg a jutalmakat is, hogy egyes célok elérése milyen plusz jutalommal, juttatással, ajándékkal jár. Célszerű a fizetésüket meghatározni ennek fejében. Ha vannak eredmények, akkor magasabb a  fizetés, ha nincsenek eredmények, akkor kevesebb a díjazás.

Azok, akik nem akarnak részt venni a játékban, illetve felmondással fenyegetőznek, vagy zsarolnak, azoktól nyugodt szívvel válj meg, mert ezek nagyon rossz indikátorok egy személynél, amikor így viselkedik. Az ilyen személytől ne várj jó csapat munkát, etikus viselkedést, segítséget, együttműködést.

2. Egymás munkájának megbecsülése. Fontos, hogy mindenki ismerje a másik munkáját. Azt is megteheted, hogy egy napra beülteted a pénzügyeseket a termelésbe, az értékesítőket a logisztikára, a termelőt a pénzügyre és viszont. Így kevésbé lesznek egymás munkájára irigyek és örülni fognak, hogy azt nem nekik kell csinálniuk.

3. Egymás tisztelete. Érdemes olyan gyakorlatokat csináltatnod a csoporttal, hogy mondják el egymásnak azokat a tulajdonságokat, amiket tisztelhetnek. Csak a jó tulajdonság értékes. Hibákat ne hánytorgassunk fel egymásnak, az a vezető feladata és az is csak kettesben. Amire figyelmet teszünk az fog megerősödni. Neked az értékes, ha a jó tulajdonságok növekednek.

4. A szabályok betartása és betartatása. Nagyon fontos, hogy a munkatársak érezzék, hogy a szabályok értük vannak, azért, hogy a célokat könnyebb legyen elérniük. Ezért az nem használ, ha egymást fedezik a mulasztásokban és a hibákban, mert ez nem a célok eléréséhez visz és nem túlélést támogató viselkedés. Egy etikus jól termelő csoport kidobja magából a lustákat és az becstelen személyeket.

Legyen egy önálló, termelékeny és becsületes csapatod!

Ha jól végzed a fentieket, akkor nálad is érvénybe lép a régi francia királyi testőrség mondása, ahogy az Dumas: Három testőr című művében elhangzik: „Egy mindenkiért, mindenki egyért!” – «Un pour tous, tous pour un!»”

Amennyiben segítségre szorulnál a leírtakkal kapcsolatban, kérd díjmentes személyes tanácsadásomat.

Ha csak egy jó csapatépítő programra vágysz, akkor kérd személyre szabott ajánlatomat.

Őszinte törődéssel,

Loksa Ágnes