Egy ütős tipp, hogy végre ne szakadj bele a munkába

Ha fontos lenne a család, de holtfáradtan esel haza éjfélkor….

Cégvezetőként sokszor előfordul, hogy túlórázol, mivel, akkor tudsz végre a saját munkáddal foglalkozni, amikor már a többi munkatárs hazament.

Hogyan kerülheted el a túlhajszoltságot?

Tudd, hogy ezzel a problémával nem vagy egyedül. A legtöbb sikeres cégvezető átesik ezen az időszakon. Ez az állandó hajtás és stresszes élet álmatlan éjszakákat okoz, nem is beszélve a családod elhanyagolásáról.

Miért nincs 10-ből 7 cégvezetőnek ideje a családjára?

Amikor egy vállalkozás megalakul, akkor rendszerint 1-2 fő van az ügyvezető mellett, akik segítenek neki. Mivel a cég hirtelen beindul és nagyon jól működik, ezért szükség lesz hirtelen még 3-4 emberre. Ebben az időszakban még szinte mindenki mindent csinál és az ügyvezető a közvetlen főnöke, mindegyik személynek. Ő az, aki mindenre rábólint. Nélküle senki nem dönt semmiről.

Az évek alatt a cég kinövi magát 10-20 fővé. Mivel nem lett megszervezve és fejlesztve a cég a struktúrája, ezért a rendszer ugyanaz marad:

Az ügyvezető a közvetlen főnöke az összes beosztottnak, nélküle senki nem dönthet semmiről. Ő adja ki a feladatokat és ő próbálja ellenőrizni is azok teljesítését. Ez egy emberfeletti küzdelem és borzasztóan túlterheltté teszi a vezetőt, aki próbál továbbra is helytállni.

Te is profi zsonglőr vagy?

A fenti helyzetet egy zsonglőr mutatványhoz tudnám hasonlítani. Az ügyvezető maga a zsonglőr, aki eleinte csak 2-3 tányért (személyt) pörget és ahogy növekszik a cég most már kénytelen 10-20 tányért (személyt) kézben tartani. A végén fejvesztve rohangál és még így is gyakran előfordul, hogy egy-két tányér le fog esni.

Sajnos ugyanez igaz egy vállalkozásra is. A vezető számtalan dologra figyel, fejben tart, dönt, intézkedik és bizony egyre több lesz az “összetört tányér”, azaz a hiba, hanyagság, figyelmetlenség, kontrollálatlan munkatársak stb.

Ők vajon mit csinálnak másképp?

Ha nyitott szemmel jársz a világban, akkor Te sem esel kétségbe, hiszen gyáróriások működnek hatalmas teljesítménnyel, és tetemes profittal, anélkül, hogy az ügyvezető tönkremenne a cég irányításába.

Vajon tényleg szükséges a döntést egy munkatársra bízni?

A helyes megoldás az, hogy a vezető a kiugróan megbízható munkatársakból egy vezetői gárdát képez ki maga alá. Ezeket a személyeket megtanítja arra, hogy hogyan tudjanak dönteni helyesen egy-egy adott szituációban a maguk területén. Például 10 fős személyzet esetén már szükséges, hogy legyen 2 vagy 3 középvezető, akik alatt helyezkednek el a többiek.

Így az ügyvezetőnek napi szinten csak 2-3 fővel kell tartania a kapcsolatot, feladatokat kiosztania, ellenőriznie, döntéseket hoznia. A középvezetői pedig a saját területükön döntés képesek, ők mondják meg az alattuk lévő személyeknek, hogy mit hogyan csináljanak, számon kérnek és jelentenek a haladásról az ügyvezetőnek.

Bízz a középvezetőidben, hogy több időd legyen!

Sok vezetőtől hallani, hogy nem találnak megfelelő személyt, akiben ennyire megbízhatnának.

Érdekel, hogy hogyan válassz magadnak becsületes munkaerőt és hogyan tartsd meg őket hosszú távon? Megtudhatod, az októberi Cégvezetők Országos Üzleti Klubján.

Őszinte törődéssel,

Loksa Ágnes