Ismerd meg a boldog élet receptjét!

A cégvezetőket gyakran sújtja az időhiány…Van, úgy hogy hetekig alig látja a gyerekeit. Mindannyian szeretnénk többet törődni a családunkkal, de a napi hajtás, pörgés ezt sajnos nem mindig teszi lehetővé.

Miért olyan nehéz néha mosolyogni?

Sajnos az állandó stresszes munka kiégeti az embert és úgy érezzük, hogy semmihez sincs kedvünk.  Legszívesebben egész nap csak aludnánk. Már eleve lehangoltan megyünk be a munkahelyünkre, nem vesszük figyelembe azt a tényt, hogy a beosztottak a vezető energiájából merítenek erőt. Ha mi lehangoltak vagyunk, akkor ez rajtuk is látszódni fog. Utána meg leteremtjük őket, hogy miért viselkednek ilyen negatívan.

Szerinted melyik a fontosabb: a család vagy a munka?

Vajon ezek közül melyik energiája hajt minket egyre előre: munka, család….

Ha jobban megvizsgáljuk ezt a kérdést, akkor látni fogjuk, hogy ezeken kívül is többféle indíttatás van, ami motivál minket:

Az első az, hogy önmagunkként legyünk valakik. Szeretnénk valamit elérni az életben: sikert, gazdagságot.

A második fontos dolog az, hogy örömteli párkapcsolatban éljünk és legyenek boldog gyerekeink, akik tovább visznek minket egy kicsit.

A harmadik terület a munka. Szeretnénk a szakmánkban is eredményesek lenni. Sok cégvezető vágyik arra, hogy a vállalkozása utána is megmarad, fejlődik és profitot termel.

Ezenkívül a barátokat se hanyagoljuk el, hiszen velük is jó együtt tölteni néha egy kis időt.

Nem elhanyagolható még a környezetünk sem. Meghatározó, hogy milyen lakásban lakunk, milyen az autónk és a tárgyaink.

Gyakran tartunk kisállatokat, virágokat, amik szintén igénylik a törődést.

Így összefoglalva az életnek több olyan területe is van, ahol helyt kell állnunk. Gyakran hallani vezetőktől, hogy próbálnak egyensúlyt teremteni a felsoroltak között.

Nem ez a helyes megoldás. Nem az egyensúlyra kell törekednünk, hiszen van, ami több törődést igényel, van, ami kevesebbet és mégis virágzik. Inkább úgy fogalmaznék, hogy a harmónia a titkos összetevő, ami a boldogsághoz szükséges.

Akkor vagyunk igazán sikeresek, hogy ha megtaláljuk a harmóniát a különböző területek között. Teljes az összhang a munka, a család és saját magunk között. Mindegyikre tudunk annyi időt szánni, hogy az jó érzést keltsen bennünk és a környezetünkben.

Létezik aranyközépút a XXI.században?

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak és magabiztosak legyünk, szükséges, hogy harmóniába tudjuk hozni az életben elvállalt különböző szerepeinket.

Például:

Törődjünk magunkkal! Naponta csináljunk valami kis apróságot, ami értünk van: Egy jó zene meghallgatása, testedzés, tanulás, hobbi, séta a parkban stb.

Ha a munkában vagyunk, akkor vegyük fel a vezető szerepet. Legyünk határozottak, döntés képesek, és lehetőleg ne legyünk lehangoltak, türelmetlenek. Vonjuk be a munkatársakat az ötletelésbe. Tartsunk “Brain storming”-ot (jelentése: ötletelés). Az ötletelés lényege az, hogy mindent le kell írni, ami elhangzik, nem baj, ha az első hangzásra bolondságnak tűnik. Soha nem lehet tudni, akár ebből a hihetetlenségből is valakinek egy oltári jó ötlete lesz. Aki a leghasználhatóbb és legkivitelezhetőbb ötletet mondta, azt a munkatársat jutalmazzuk meg valami díjjal. A munkahelyen ne vegyük le a vezetőszerepet, még a csapatépítéseken és a közös partikon sem. Nincs kiábrándítóbb egy olyan vezetőnél, aki enyhén alkoholos mámorban bratyizik a kollégáival, vagy csapja a szelet a titkárnőjének. Innentől kezdve lőttek a vezetői tekintélyének.

Otthon legyünk házastárs: férj vagy feleség. Ne akarjunk dirigálni, irányítani. Itt tegyük le a vezető szerepet. Hallgassuk meg a másikat javaslatok nélkül. Tudom, hogy megszoktuk, hogy a munkatársak, azért mondják el a problémáikat, hogy megoldást kapjanak rá.  A férjünk vagy feleségünk valószínű, hogy meg tudja oldani nélkülünk is, egyszerűen csak azt szeretné, ha meghallgatnánk. Tegyük fel egymásnak naponta ezt a kérdést: “Mit tehetnék ma érted, hogy kellemesebb legyen a napod?” Próbáljunk e szerint élni.

Otthon van még egy fontos szerepünk: szülőnek lenni, anyaként vagy apaként. Legyünk türelmesek a gyerekünkkel. Mindig szeretettel közeledjünk feléjük. Állítsunk fel szabályokat, amiket be kell tartania, de azonfelül szabadon rendelkezhet az idejével és a tetteivel. Szánjunk rá időt, hogy meghallgatjuk őket, hogy mit mesélnek az életükről. Hallgassuk meg a legkedvencebb zenéjüket, még ha mi borzalmasnak is találjuk, érdeklődve tekintsük meg a kedvenc játékukat, bármi legyen is az. Azzal, hogy megmutatják nekünk a világukat a bizalmukba fogadnak. Ne értékeljük le azokat, még akkor sem, ha az számunkra nem elfogadható. Értsük meg, hogy nekik ez fontos. Jó példa mutatásával és a saját értékrendünk szemléltetésével adjunk nekik jó mintát, amit követhetnek.

A főnök szerepet hagyjuk ott a munkában!

A barátok között legyünk egyszerűen csak barát. Nem kell kioktatnunk őket, nem kell megjátszanunk a nagyfőnököt. Engedjük el magunkat és szórakozzunk velük együtt. Ettől semmivel sem leszünk kevesebbek a szemükben.

A sort még hosszasan sorolhatnám. Sokunk számára vannak még egyéb fontos dolgok: a lakás szépítgetése, az autó ápolása, kisállatok gondozása, vagy virágokkal való törődés. Ki miben találja meg az örömét. Ne hanyagoljuk el ezeket sem.

Néha nehéz erőt venni magunkon, hogy megcsináljunk dolgokat, de gondoljunk arra, hogy mennyivel szebb lesz, jobb lesz a környezetünk és ez ránk is visszahat.

Egy boldog, kiegyensúlyozott és sikeres személy bármikor a megfelelő helyen használja a megfelelő szerepét és mindig időt szakít a fontos dolgokra.

Ha tetszett ez az írás, kövess a Facebook-on is!

Őszinte törődéssel,

Loksa Ágnes